ژیاردیا کنیس ( Giardia canis ) یک تک سلولی تاژکدار است که در جانوران کوچک بیماری اسهال را سبب می شود.

پاتوفیزیولوژی
طریقه ی انتقال این تاژکدار راه مدفوعی- دهانی می باشد و یک انگل حیوانی محسوب می شود . مرحله ی بیماری زایی در این ارگانیسم اووسیست ژیاردیا می باشد و وقتی که بلعیده شود در روده ی کوچک به شکل یک تروفوزوایت (trophozoite) در خواهد آمد که به موکوز روده ای حمله کرده و با روده در جذب مواد غذایی ، ویتامین ها و چربی به رقابت می پردازد که پی آمد این رقابت عدم جذب کامل و صحیح این مواد است.
علائم ظاهری ژیاردیا ( ژیاردیازیس )
ژیاردیا در سگ و گربه و به خصوص توله سگ ها و بچه گربه ها بیماری ایجاد می کند و به دلیل آشکار نشدن این بیماری ، شیوع آن زیاد می باشد و دلایل متعددی نیز عدم آشکار شدن این بیماری را شرح می دهند که عبارتند از :
- ناتوانی در شناخت ارگانیسم ها
- دفع متناوب و دوره ای
- فقدان تکنیک های آزمایشگاهی
و این موارد سبب شده اند که ژیاردیا در لیست های مختلف تشخیصی قرار داده نشود.
از علائم بالینی و اولیه ی این بیماری در سگها می توان به کاهش وزن بدن بدون کاسته شدن اشتها اشاره کرد.
تشخیص بیماری ژیاردیا ( ژیاردیازیس )
ژیاردیا را می توان از طریق مشاهده ی اووسیست و یا تروفوزوایت در مدفوع روان تشخیص داد و تکرار آزمایش مدفوع برای بیش از ۳ تا ۵ روز متناوب احتمال شناسایی یک نمونه ی مثبت را افزایش می دهد.تروفوزوئیت ها را عموماً نمی توان در مدفوع روان مشاهده کرد ولی جانورانی که به طور متناوب اسهال می شوند ممکن است به دلیل بیماری ژیاردیا باشد . اگر چه وجود تروفوزوئیت ها در مدفوع جانور این بیماری را آشکار خواهد کرد اما عدم وجود آن نیز دلیلی بر عدم ابتلا به بیماری نمی باشد از این رو بهتر است علاوه بر آزمایش مدفوع ، نمونه هایی از شیره ی روده ی جانور نیز مورد آزمایش قرار گیرد و ازلحاظ وجود تروفوزوئیت ها بررسی شود.
از روش های دیگر تشخیص می توان به آزمایش ELISA اشاره کرد که از طریق اندوسکوپی و ردیابی آنتی ژن ها ی ژیاردیا در مدفوع می تواند تا بیش از ۹۶% این بیماری را تشخیص دهد. روش دیگری که وجود دارد و در مقایسه با ELISA قدرت تعیین کنندگی بیشتری دارد و به خصوص در سگ ها و گربه ها می توان از این روش بهره برد به ” تست تمرکز سولفور روی ” (ZSCT) معروف است.
درمان بیماری ژیاردیازیس
۵۰ mg/kg از fenbendazole برای ۳ روز می تواند در درمان این بیماری مؤثر باشد ، از این دارو علاوه بر درمان ژیاردیا می توان برای درمان بیماری هایی نظیر آسکاریس ( کرم روده ) ، کرم قلابدار ( نوعی کرم روده ) ، کرم کدو و کرم whip در سگ ها استفاده نمود.
از دیگر دارو های درمانی می توان به موارد زیر اشاره داشت :
Ipronidazole , 127 mg/l in water X 7 days
Metronidazole , 50-70 mg/kg PO SID X 5 days
Albendazole , 25 mg/kg BID X 2 days
Quinacrine PO or IM: in large dogs, 200mg TID x 1day or 200mg BID x 6 days, in small dogs, 100mg BID x 1 day or 100mg SID x 6 days, in puppies, 50mg BID x 6 days, and in cats, 10mg/kg SID x 12 days.
منبع: CDC Information
ترجمه و گردآوری : AsreElm.com
تشکر از صفحه خوب شما
من هم این مریصی جیاردیا را دارم کدام دوا بسیار خوب است
باسلام
آقای محمد یاسین، با توجه به تجارب من دربحث گیاه درمانی، در صورت عدم اثربخشی قرص مترونیدازول برای درمان انگل ژیاردیا، در طول روز روغن زیتون خالص زیاد میل کنید خوب میشوید ،و در صورت امکان صبح ناشتا مصرف شود اثر بخش تر است. در صورتیکه بیماری مزمن باشد روغن زیتون با آبلیمو و یا سرکه باشد و بمدت طولانی تر مصرف شود بسیار موثرتر است. میتوان این دو با با سالاد فصل، روزانه بمقدار کافی مصرف بنمایید.
با احترام
از سایت معوماتی شما اظهار تشکر مینمایم من هم با مشکل تروفوزیت ژاردیا مواجه ام چندین نزد دوکتور مراجعه کردم دارو های مثل میترانیدازول و تینیدازول تجویز کردند ولی بعد از مدتی دوباره تروفوزیت ژاردیا پیدا شده امید است در مورد کمکم کنید. قبلاً سپاسگزارم.
سلام من دانشجو هستم واقعا مطالب جالبی نوشته شده وبرای آشنایی اولیه هم مناسبه
من به مدت پانزده سال است مبتلا به این بیماری هستم واکثر داروها راهم استفاده کردم
مقاله شما برای اشنایی اولیه خوب بود
از روی اینترنت مطلع شدم چون ژیاریا نوع من کیس است ودکترهابه من هم همین راگفتن
باید شیمی درمانی شوم در خواست دارم اطلاعاتی درمورد نحو درمان شیمی درمانی برایم بفرستید