آشنایی با علائم و نشانه های بارداری و آبستنی به منظور تشخیص زودهنگام آن یکی از ملزومات برای بانوان است.
گرچه تنها راه تشخیص قطعی بارداری، انجام تست آبستنی است اما علائم و نشانههایی وجود دارد که با توجه به آنها میتوانید تاحدودی به وقوع بارداری و حاملگی مشکوک شوید.
در این مقاله با علائم و نشانههای اولیهی بارداری و آبستنی آشنا خواهید شد.
آیا تمام زنان علائم و نشانههای اولیهی بارداری را نشان خواهند داد؟
هر فرد با فرد دیگر تفاوتهایی دارد، بنابراین تجربهی بارداری نیز در هر زنی نسبت به زن دیگر متفاوت خواهد بود. علائم و نشانه های بارداری حتی در یک نفر و در شکمهای اول و دوم نیز ممکن است باهم تفاوتهایی داشته باشند.
از طرفی، به دلیل شباهت زیاد علائم و نشانه های بارداری در هفتهی نخست با علائم قاعدگی، ممکن است نتوانید به درستی وقوع بارداری را تشخیص دهید.
توضیحاتی که در ادامه مطالعه میکنید رایجترین علائم و نشانه های بارداری هستند. باید بدانید که این علائم ممکن است توسط عواملی غیر از حاملگی نیز مشاهده شوند.
بنابراین توجه داشته باشید که حادث شدن برخی از این علائم الزاما به معنی بارداری و آبستنی نیست، تنها راه تشخیص مطمئن بارداری، انجام تست بارداری است.
علائم و نشانه های اولیهی بارداری و حاملگی
لکه بینی و درد
پس از لقاح، تخمکی که باردار شده است به دیوارهی رحم متصل میشود. این اتفاق میتواند منجر به یکی از علائم اولیهی بارداری یعنی لکه بینی شود که ممکن است با درد نیز همراه باشد.
نام این فرآیند خونریزی لانه گزینی است. این اتفاق حدودا بین ۶ تا ۱۲ روز پس از لقاح تخمک رخ میدهد.
درد این خونریزی بسیار مشابه درد شروع قاعدگی است، به همین دلیل بسیاری از زنها این درد و خونریزی را با شروع پریودشان اشتباه میگیرند.
البته خون مربوط به لانه گزینی از خون پریود روشنتر و شفافتر است.
در کنار خونریزی، ممکن است خروج ترشحات سفید و شیری رنگ از واژن مشاهده شود. این ترشحات مربوط به ضخیم شدن دیوارهی واژن هستند که بلافاصله پس از لقاح تخمک شروع میشود.
این ترشحات که میتوانند در طی دوران بارداری نیز وجود داشته باشند، کاملا بیخطر هستند و نیاز به اقدام درمانی نیست. اما اگر این ترشحات بدبو باشند و یا باعث احساس خارش و سوزش شوند، باید به پزشک زنان مراجعه کنید.
ترشحات بدبو و خارش دار ممکن است علامتی از وجود عفونت باکتریایی و یا قارچی باشد.
تغییر در فرم و سایز پستانها
از دیگر علائم و نشانههای اولیهی بارداری و حاملگی، وقوع تغییرات در پستانها است. پس از نزدیکی و انجام لقاح، سطوح هورمونهای زنانه به سرعت تغییر میکنند.
به دلیل تغییرات هورمونی، طی یک تا دو هفتهی ابتدایی، پستانها ورم کرده و دردناک میشوند. و یا هنگامی که آنها را لمس میکنید سنگینتر و پرتر احساس میشوند.
همچنین هالهی اطراف نوک پستانها (نیپل) که آرئول (Areola) نامیده میشوند نیز تیرهتر خواهند شد.
البته عوامل دیگری نیز میتوانند موجب تغییرات در پستانها شوند. اما به خاطر داشته باشید که اگر این تغییرات به علت علائم و نشانههای اولیهی بارداری باشد، تغییرات برای هفتهها پایدار باقی میمانند.
خستگی و کسل بودن
احساس خستگی طی دوران بارداری کاملا طبیعی است و از روزهای اولیه مشاهده میشود. معمولا یک هفته پس از لقاح، احساس خستگی شدیدی در زنان بروز پیدا میکند.
علت این رخداد سطح بالای هورمون پروژسترون است. البته عوامل دیگر نظیر کاهش قند خون، کاهش فشار خون نیز در این امر دخیل هستند.
اگر خستگی مربوط به نشانههای بارداری باشد، لازم است زیاد استراحت کنید و غذاهای غنی از پروتئین و آهن مصرف کنید.
حالت تهوع و اوغ زدن (بیماری صبح)
شاید معروفترین و شناخته شده ترین علامت بارداری در هفتهی نخست، حالت تهوع (اوغ زدن) باشد که در هر زنی مشاهده نمیشود.
دلیل اصلی بیماری صبح یا حالت تهوع مشخص نشده است اما تاثیر هورمونها در این موضوع قابل مشاهده است. حالت تهوع مربوط به بارداری در هر زمانی از روز میتواند رخ دهد اما صبحها شایعتر است.
در برخی از زنان ویار دوران بارداری یا طلب کردن غذایی که مشاهده میکنند دیده میشود. ویار نیز با تغییرات هورمونی در ارتباط است.
ضمنا از سلامت غذایی که مصرف میکنید اطمینان حاصل کنید و رژیم غذایی سالمی را انتخاب کنید تا از برآورده شدن احتیاجات ضروری و مهم بدن خودتان جنین مطمئن باشید.
پریود نشدن یا عقب افتادن عادت ماهانه
اولین علامت واضح و مشخص بارداری، پریود نشدن و عقب افتادن عادت ماهانه است. در واقع زنان پس از مشاهدهی این علامت به سراغ تست بارداری میروند.
اما هر پریود از دست رفتهای به معنی باردار شدن و حاملگی نیست.
همچنین ممکن است طی بارداری، خونریزی تجربه کنید. اگر در حال گذراندن دوران بارداری هستید باید در این زمینه با پزشک زنان خود مشورت کنید تا نسبت به عوامل خطر کاملا آگاه باشید و بدانید کدام خونریزی طبیعی است و کدام یک خطرناک.
سایر عواملی که غیر از بارداری میتوانند باعث عقب افتادن پریود شوند عبارتند از:
- کاهش وزن شدید
- اختلالات هورمونی
- خستگی
- استرس
- مصرف داروهای ضدبارداری
اما اگر پریود نشدن، پس از نزدیکی رخ داده است حتما تست بارداری انجام دهید.
سایر علائم و نشانه های بارداری و آبستنی
حاملگی باعث بهم خوردن تعادل هورمونی میشود که متعاقب آن علائم زیر نیز ممکن است دیده شوند:
- تکرر ادرار در بسیاری از زنان بین هفته های ششم تا هشتم بعد از لقاح رخ میدهد.
- یبوست به علت افزایش سطح هورمون پروژسترون، کاهش فعالیت بدنی و آب دریافتی رخدادی شایع در دوران آبستنی است.
- نوسانات روحی در سه ماههی اول آبستنی موضوعی طبیعی و شایع است.
- سردرد و کمر درد
- گیجی و بیحال بودن
یک خانم باردار ممکن است تمام و یا برخی از علائم و نشانه های بارداری و آبستنی که در این مطلب عنوان شد را در خود مشاهده کند.
توجه داشته باشید که اگر این علائم در شما به صورت آزاردهنده بروز پیدا کردند حتما با پزشک متخصص زنان خود مشورت کنید.